Ανακοίνωση διαχειριστική ομάδας 21/10/09

Το alfisti.gr μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια λειτουργίας έχει καθιερώσει ένα στοχευμένο και άκρως επιτυχημένο στυλ διαχείρισης και συντήρησης του φόρουμ με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση των μελών του αλλά και την δημιουργία παρακαταθήκης – βιβλιοθήκης γνώσης για το μέλλον.
Καίριο μέλημα των διαχειριστών αποτελεί η ενημέρωση των μελών του αλλά και η διαφύλαξη των συμφερόντων τους σε ότι αφορά την κατοχή, χρήση και συντήρηση των αυτοκινήτων τους, συντηρώντας με ίδιους πόρους την λειτουργία του χώρου αυτού, απέχοντας ενσυνείδητα από οικονομικές εξαρτήσεις, διαφημίσεις, χορηγούς κλπ.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του φόρουμ και της εγγραφής/συμμετοχής σε αυτό όλο και περισσότερο μελών, των περισσότερων εκ των οποίων ανώνυμων και άγνωστων κρίνεται απαραίτητο η διασαφήνιση ορισμένων σημείων του Κανονισμού Λειτουργίας προκειμένου να δοθεί έμφαση σε αυτά που έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές παρερμηνεύονται από τους χρήστες:

1. Οι κοινωνικές/φιλικές σχέσεις μεταξύ των μελών του alfisti που αναπόφευκτα υπάρχουν ή αναπτύσσονται, ουδόλως επηρρεάζουν και επηρρεάζονται από τα τεκταινόμενα μέσα στο φόρουμ, και ο Κανονισμός Λειτουργίας εφαρμόζεται απαρέγγλιτα για όλους γνωστούς και αγνώστους.
2. Οι παρεκκλίσεις από την θεματολογία κάθε ενότητας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην συνοχή του φόρουμ αλλά είναι πάνω απΆ όλα ενοχλητικές για τους ίδιους τους χρήστες που αποσυντονίζονται κατά την αναζήτηση της τεχνικής πληροφόρησης. Κατά συνέπεια ότι δεν είναι άμεσα σχετικό ή επαρκώς τεκμηριωμένο αναπόφευκτα αντιμετωπίζεται ως άχρηστη πληροφορία ή εγκάθετη παρέμβαση τόσο από τους χρήστες όσο και τους διαχειριστές με δυσάρεστες συνέπειες.
3. Το forum γενικότερα ΔΕΝ είναι βήμα ανταλλαγής απόψεων επί παντός επιστητού αλλά χώρος κατάθεσης και άντλησης χρήσιμων πληροφοριών επί πολύ συγκεκριμένων θεμάτων (τεχνικών κατά κύριο λόγο), και αυτό στα πλαίσια της λειτουργίας του δεν πρέπει να συγχέεται με την παρεκτροπή των θεμάτων και υποβάθμισή τους σε διακριτούς χώρους γενικής συζήτησης ή φιλοσοφικών αναζητήσεων με πρόσχημα την δημοκρατική λειτουργία του φόρουμ, διότι όπως αναφέρθηκε αυτό δεν προσφέρει γνώση.
4. To χαλαρό κλίμα σε ορισμένα θέματα είναι δεδομένο και αναπόφευκτο, αρκεί αυτό να μην επεκτείνεται παντού και να μην ενοχλεί τους άλλους χρήστες. Στην τελευταία περίπτωση δεδομένου ότι οι διαχειριστές δέχονται πλέον πολλές οχλήσεις και αναφορές καθημερινά, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα τα οποία όσο «σκληρά» και αν φαίνονται δεν αποσκοπούν στον σωφρονισμό των παραβατών αλλά στην διατήρηση της τάξης εντός του φόρουμ.
5. Το self moderation είναι επιθυμητό προκειμένου να αποφεύγεται η παρέμβαση των διαχειριστών η οποία στο πλείστο των περιπτώσεων οδηγεί σε εφαρμογή ποινών σύμφωνα με τον κανονισμό, αλλά οποιαδήποτε μνεία στην ικανότητα των τελευταίων αυτόματα επισύρει αντίστοιχη ποινή. Για οτιδήποτε σας ενοχλεί υπάρχει η δυνατότητα reporting των ποστς άλλων χρηστών (η οποία είναι ορατή μόνο από τους διαχειριστές). Οι διαχειριστές και οι moderators ασχολούνται καθημερινά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κάθε αντίδραση μπορεί να είναι και αυτόματη. Σε ένα αυτοσυντηρούμενο από τον ελευθερο χρόνο των ιδιοκτητών και διαχειριστών χώρο, αυτός θα πρέπει να γίνεται καθΆ όλα σεβαστός, είτε κατά την παρέμβαση σε περίπτωση exceptionsείτε συνεχώς για την μή παρέμβαση τους και ανάλωση σε θέματα που μπορούν να επιλυθούν μεταξύ των μελών.
6. Η συστηματική εμμονή στις θέσεις (και η προκλητική αγνόηση των αντιδράσεων άλλων μελών ή της πλειοψηφίας της κοινότητας) είναι αυτή που συνήθως εκνευρίζει, προκαλεί και οδηγεί σε παρεκτροπές. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σκόπιμη η μέσω pm διευκρίνιση των θέσεων παρά η δημόσια καταγραφή της όποιας αντιδικίας, η οποία κουράζει και δεν οδηγεί πουθενά πέραν της μετατροπής ενός θέματος σε reality show. Η περιθωριοποίηση πρέπει να αποφεύγεται από οποιαδήποτε πλευρά αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Έτσι σε αυτές τις περιπτώσεις, η δημόσια επίκληση του κανονισμού από απλούς χρήστες σε σχέση με τον τρόπο συμπεριφοράς ή έκφρασης άλλων χρηστών μόνο ως flamebating μπορεί να εκληφθεί διότι δίνει συνέχεια στο τεταμένο κλίμα της συζήτησης.
7. Τα παραπάνω αν και δεν συνιστούν σε κάθε περίπτωση τυπική παραβίαση των άρθρων του Κανονισμού, πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου διότι δημιουργούν σημεία τριβής μεταξύ των μελών αλλά ακόμα και μεταξύ της διαχείρισης του φόρουμ, και ως τέτοια θα αντιμετωπίζονται εφεξής με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία της Κοινότητας.
8. Η chatοποίηση οποιουδήποτε τόπικ συνιστά πλέον σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα συνέχειας και συνέπειας των θεμάτων, ειδικά στα Τεχνικά Θέματα αλλά και στα Θέματα Γενικού Ενδιαφέροντος με υψηλή συμμετοχή είναι αυτονόητο.
9. Επίσης επειδή έχει παρατηρηθεί από συγκεκριμένους χρήστες η συστηματική χρήση διφορούμενων εκφράσεων και τρόπου σύνταξης (σημείων στίξης-διαχωρισμού, χρωματισμού λέξεων, εμότικονς κλπ) με σκοπό την ακροβασία στα όρια του Κανονισμού, για την άσκηση κακόβουλης κριτικής στη διαχείριση και τα μέλη ή την εμμεση διατύπωση ακραίων θέσεων, εφεξής η Διαχειριστική Ομάδα θα ερμηνεύει αυτόματα τέτοιες τοποθετήσεις ως παραβατική συμπεριφορά επιβάλλοντας αντίστοιχα την αρμόζουσα ποινή. Σε υποτροπή των χρηστών στο ίδιο παράπτωμα η Διαχείριση προειδοποιεί για την οριστική διαγραφή του χρήστη.
10. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ των χρηστών, έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται αυτόματα μια θέση ως προσβλητική και να γίνονται flamebating ποστς ξεκινώντας αντιδικία, αν δεν είστε σίγουροι ή δεν έχετε διευκρινίσει μεταξύ τι εννοεί ο συνομιλητής. Γι αυτό υπάρχουν και τα pms αλλωστε.